آتش ستیزان(ایمنی وآتش نشانی)

ایمنی ،آتش نشانی وخاطرات

آتش ستیزان(ایمنی وآتش نشانی)

ایمنی ،آتش نشانی وخاطرات

منواکسید کربن ( قاتل نامرئی )

هر ساله با شروع فصل سرما ، شمارش معکوس برای مرگ و میر ناشی از گاز گرفتگی در نقاط مختلف کشور آغاز می شود .


بخاری ، شومینه و آبگرمکن های نفتی یا گازی از جمله وسایلی هستند که با افزایش موارد استفاده در زمستان خطر ساز می شوند . و در صورت سوختن ناقص ، گاز منواکسید کربن CO2 تولید می کنند ، گازی که از آن به عنوان قائل نامرئی نام برده می شود که در اغلب موارد بی اطلاعی و سهل انگاری استفاده کنندگان نسبت به رعایت نکات ایمنی ، شرایط را همچنان برای ادامه روند جنایت های قاتل نامرئی حفظ کرده است ، البته رعایت نکردن نکات ایمنی در ساخت و سازها توسط بعضی از سازندگان و انبوه سازان مسکن و همچنین بعضی تولیدات غیر استاندارد بخاری (( همچون بخاریهای بدون دودکش )) زمینه رشد جنایات CO را فراهم می سازد گازهایی که می تواند حادثه بیافریند 2 نوع است ، که اولین نوع آن همان گاز شهری است که در لوله های گاز جریان دارد . و در صورت انتشار آن با کوچکترین جرقه منجر به آتش سوزی یا انفجار می گردد و نوع دیگر گاز منواکسید کربن است که از سوختن ناقص گاز و کربن بوجود می آید که بخاریهای نفتی نیز دارای این خطر می باشند .

این گاز بدلیل نداشتن بو و رنگ و مزه قاتل نامرئی نام گرفته است و قدرت کشندگی بسیار بالایی دارد و بدلیل این که انسان را بدون اطلاع از بدی حال خود می کشد به آن کشنده بی صدا می گویند در هر حال وظیفه خود می دانیم که ابتدا با تشریح گاز منوکسید کربن مواردی در رابطه این نکات ایمنی جهت گرفتار نشدن در دام این جانی خطرناک به عرض برسانیم .

الف :‌

منواکسید کربن چیست ؟ و چگونه روی بدن تأثیر می گذارد ؟

منواکسید کربن (( CO )) گازی است بی رنگ ، بی بو و بی مزه که از فرایند سوختن ناقص کربن تولید می گردد . بنابراین تمامی وسایل گرمایی نفتی و گازی می توانند تولید کننده منواکسید کربن باشند . آستانه مجاز این گاز p.p.m  50  می باشند ، این گاز به محض پخش در فضای داخل ساختمان از طریق سیستم تنفسی وارد بدن می شود ، هموگلوبین خون که وظیفه اش اکسیژن رسانی به سلولهای بدن است علاقه اش به منواکسید کربن 240 برابر بیشتر از اکسژن است و بلافاصله منواکسیدکربن حمل کرده و سلولها را با کمبود اکسیژن و در نهایت موجب مرگ انسان می گردد .

واکنش انسان بعد از تنفس منواکسید کربن به صورت  سرگیجه و سنگین شدن و در نهایت مرگ است که قدرت حرکتاز انسان گرفته شده و انسان بدون اطلاع از بدی حال خود می میرد .

نکات

1- از بخاری استاندارد جهت گرم کردن منزل و محل کار استفاده نمایید و از هر گونه وسیله و مشعل غیر استاندارد استفاده نکنید .

2-   بخاری حتماً باید توسط لوله به دودکش وصل و گازهای حاصل از سوختن از ساختمان خارج گردد .

3- استفاده از لوله های فنری خطرناک بوده و باید از لوله های استاندارد و بدون منفذ استفاده نمائیم .

4-   اتصالات لوله ها باید محکم باشند و به راحتی جدا نگردند .

5- قبل از گداشتن بخاری باید مسیر دودکش به بالای پشت بام مورد بازدید قرار گرفته تا مسیر کاملاً باز باشد و چنانچه این کار صورت نگرفته ، در زمان روشن بودن بخاری ، دست به لوله بزنید که چنانچه لوله داغ باشد منواکسید خارج و اگر سرد باشد منواکسید کربن خارج نمیگردد .

6-   از بخاریهای بدون دودکش در ساختمان به هیچ عنوان استفاده نگردد .

7- لوله بخاری را داخل آب قرار ندهید زیرا منواکسیدکربن در آب ، کم محلول است و مانند این است که مسیر دودکش در فضای ساختمان بسته باشد و منواکسید در داخل ساختمان پخش گردد .

8- لوله دود کش باید از بلندترین نقطه ساختمان بین 30 تا 70 سانتیمتر بالاتر رفته و سپس کلاهک نصب گردد که کلاهک H بهترین نوع کلاهک می باشد .

9-   لوله نباید دچار پیچ و خم داخل دیوار یا داخل منزل باشد .

10-     از یک دودکش مشترک جهت دو وسیله گاز سوز استفاده نگردد یعنی هر وسیله گاز سوز باید یک خروجی و دودکش مجزا داشته باشد .

11-     در داخل حمام از وسایل گرمازا مانند بخاری یا پیک نیک به هیچ عنوان استفاده نگردد چون به کمبود اکسیژن و پخش منواکسید کربن در داخل حمام موجب مرگ انسان می شود .

12-     در داخل ماشینها از روشن کردن پیک نیک خودداری گردد زیرا بسیاری از آمار مرگ و میر مربوط به روشن کردن پیک نیک یا وسایل گرمازای گازی و نفتی جهت گرم کردن داخل خودرو و خوابیدن داخل خودرو و در نهایت مرگ رانندگان با کمک آنها بوده است .

از روشن گذاشتن ماشین داخل پارکینگ خودداری فرمائید . چون مقداری زیاد از گاز منواکسیدکربن

با خروج از اگزوز خودرو داخل پارکینگ پخش می گردد .

۱۳-   از شومینه جهت گرم کردن منزل استفاده نکنید .

۱۴-   مشترک بودن لوله هود آشپزخانه با آبگرمکن ممنوع است چون دراثر برگشت گاز از هود به داخل محیط آشپزخانه و خانه دچار مسمومیت و گاز گرفتگی می شود .

هیچ وقت تمام منافذ ورود هوا به داخل ساختمان را مسدود نکنید که با کمبود اکسیژن مواجه نگردید .

.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد